Naar het publicatieoverzicht

Testen na contact met een besmet persoon; testen na terugkeer vanuit het buitenland; testen voor toegang tot sociale activiteiten; testen in het onderwijs en de kinderopvang.

Veel Nederlanders zijn inmiddels wel een keer getest op het coronavirus. Kort geleden heeft de Tweede Kamer ingestemd met een nieuwe wet (‘Tijdelijke wet testbewijzen COVID-19’) die het mogelijk moet maken dat op grote schaal testen worden ingezet als toegangsbewijs voor sportwedstrijden, dierentuinen, musea, festivals en andere evenementen waar veel mensen bij elkaar komen. We lijken dan ook aan de wieg te staan van een nieuwe ‘testsamenleving’ waarin een negatieve test als bewijs moet dienen om bij elkaar te komen.

Het fenomeen testen lijkt, evenals het virus zelf, voorlopig nog niet uit onze samenleving verdwenen. Ook werkgevers zetten testen steeds meer in om het virus op de werkvloer op te sporen en te bestrijden. Vanuit juridisch perspectief zitten er echter wel een aantal haken en ogen aan het testen van werknemers.

Welke drempels dient een werkgever te nemen voordat werknemers kunnen worden verplicht tot het doen van een test? In zijn nieuwe artikel gaat Pieter de Ruiter nader in op het juridisch perspectief bij coronatesten op de werkvloer. Het volledige artikel kunt u vinden op de website van PW.: https://ap.lc/kxsDI

Vanuit Pallas Advocaten schrijven Alain Camonier en Pieter de Ruiter regelmatig artikelen voor PW. Dit is het grootste HR-platform van Nederland. Een volledig overzicht van de PW-artikelen van Alain en Pieter kun je vinden op: https://www.pwnet.nl/auteurs/pieter-de-ruiter

Auteur: Pieter de Ruiter

Niet enkel het juridisch perspectief duiden, maar cliënten ook adviseren over welke volgende stappen ze kunnen nemen en hoe ze dit kunnen doen, daar ligt voor mij als advocaat de echte uitdaging. Toepassen van arbeidsrecht in de praktijk.

Meer over Pieter